فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هشتم شماره 6 (پیاپی 39، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ناصح قادری، فضل له غفرانی پور*، فاطمه زارعی صفحات 1-9
    مقدمه

    فعالیت جنسی و رضایت حاصل از آن یکی از ویژگی های مهم زندگی زناشویی است؛ که توجه به آن، می تواند بقا و سلامت خانواده را تضمین کند.

    هدف

    با توجه به نقش مهم مردان در رضایت جنسی زناشویی و تمرکز بیشتر مطالعات پیشین بر رضایت جنسی زنان، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت رضایت جنسی مردان متاهل شهر سنندج در سال 1399 انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که در بازه زمانی سال 1398 تا 1399 انجام شد. جامعه مورد مطالعه کلیه مردان متاهل شهر سنندج بودند که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک در سال 1398 وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه رضایت جنسی لارسون بود که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن با آلفای کرونباخ 0/7 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و با روش های آنالیز توصیفی از جمله میانگین، انحراف معیار و درصد فروانی نسبی انجام شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی افراد مورد مطالعه 4/55±33/86 سال بود. بیشترین میزان مربوط به سطوح رضایت جنسی، سطح متوسط با (53/9) درصد و کمترین میزان در سطح عدم رضایت جنسی با (1/4) درصد، در مشارکت کنندگان مورد مطالعه بود. همچنین میانگین و انحراف معیار رضایت جنسی مردان متاهل شهر سنندج 6/28 ± 71/02 برآورد شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اینکه نتایج میزان رضایت جنسی مردان را در سطح کم تا متوسط نشان داد، پیشنهاد می شود که برنامه ها و مداخله های آموزشی لازم برای افزایش آگاهی مردان متاهل از روابط جنسی رضایت بخش از سوی مراکز مشاوره سلامت جنسی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، مردان، تاهل
  • آرزو قاسم خانلو*، وحید صبری، محسن مددلو صفحات 10-23
    مقدمه

    بیماران مبتلا به کووید-19 سطح بالایی از استرس و کیفیت خواب پایین را به دلیل مجزا سازی درمان تجربه می کنند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ذهن آگاهی گسلیده بر روی استرس ادراک شده و کیفیت خواب بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به کووید-19 شهرستان خوی در سال 1400 بود. از لیست افراد دارای تست تشخیص مولکولی مثبت 30 بیمار به طور هدفمند انتخاب شده، سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استرس ادراک شده (PSS) و پرسشنامه کیفیت خواب (PSQI) در پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شده و سپس با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان می دهد که ذهن آگاهی گسلیده بین دو گروه در میزان استرس ادراک شده با 38/69=F در سطح 0/001 و کیفیت خواب با 59/36=F در سطح 0/001 تفاوت معناداری ایجاد کرده است؛ اندازه اثر ذهن آگاهی گسلیده برای کاهش استرس ادراک شده (0/59) و بهبود کیفیت خواب (0/50) بدست آمده است.

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی گسلیده می تواند استرس ادراک شده بیماران را کاهش داده و کیفیت خواب بیماران مبتلا را بهبود ببخشد. پس اجرای برنامه های مداخلات روانشناختی می تواند از تداوم مسایل روانشناختی در بیماران جلوگیری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی گسلیده، استرس، کیفیت خواب، کووید-19
  • نظام الدین قاسمی*، مرضیه صادق زاده، مریم آذرنیوشان صفحات 24-36
    مقدمه

    جنبه شناختی وسواس ارزیابی فرد از خود را در برمی گیرد که اغلب با ترس وی از آنچه هست -یا می تواند باشد- همراه می گردد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه ترس از خود که به اندازه گیری این ترس در بافت علایم وسواس می پردازد، انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 360 دانشجو در سال تحصیلی 1400-1399 را مورد مطالعه قرار داده است. ابزارهای پژوهش علاوه بر نسخه فارسی پرسشنامه ترس از خود، شامل پرسشنامه باورهای وسواسی، پرسشنامه وسواس-جبری مادزلی، پرسشنامه دوسوگرایی خویشتن و مقیاس افسردگی، اضطراب، تنیدگی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با انجام تحلیل عاملی تاییدی، محاسبه ضریب آلفای کرونباخ، ضریب پایایی بازآزمایی و بررسی روایی همگرا در نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و AMOS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل عاملی موید ساختار تک عاملی در نسخه فارسی پرسشنامه ترس از خود بود. ضرایب آلفای کرونباخ و بازآزمایی به ترتیب 0/94 و 0/86 بود که همسانی درونی و پایایی مطلوب این پرسشنامه را نشان می دهد. به علاوه همبستگی مابین نمرات نسخه فارسی پرسشنامه با سایر ابزارهای پژوهش در بازه ای از 0/49 تا 0/81 قرار گرفت که روایی همگرای آن را مورد تایید قرار داده است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه ترس از خود، می توان کاربرد آن را در پژوهش های مرتبط با علایم و ابعاد مختلف وسواس توصیه نمود.

    کلیدواژگان: وسواس فکری- عملی، روانسنجی، ترس از خود
  • نجمه السادات هدایی، بتول احدی*، اعظم فرح بیجاری صفحات 37-49
    مقدمه

    بیماری کووید-19 علاوه بر آسیب های جدی که برای سلامت جسمی مردم ایجاد کرده، پریشانی روانشناختی فراوانی را به بار آورده است که شناخت عوامل مرتبط با تحمل پریشانی در این دوران ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله ای در پیش بینی تحمل پریشانی در دوران شیوع ویروس کرونا انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد 60-18 سال ساکن شهر تهران بود که در سال 1399 به صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. حجم نمونه براساس فرمول کرامر 280 نفر تعیین و با روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های تحمل پریشانی (DTS)، راهبردهای مقابله ای (WOCQ) و شخصیت نیو (NEO-FFI) بود. داده ها با روش رگرسیون چندگانه و با نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     ویژگی های شخصیتی برونگرایی، انعطاف پذیری و موافق بودن تاثیر مثبت و روان رنجوری تاثیر منفی و بیشترین تاثیر را بر میزان تحمل پریشانی افراد در دوران شیوع کرونا دارند (0/001=P). راهبردهای مسئله دار تاثیر مثبت و راهبردهای هیجان مدار تاثیر منفی و بیشترین تاثیر بر میزان تحمل پریشانی افراد در دوران شیوع کرونا دارند (0/001=P).

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های این پژوهش، ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله ای در پیش بینی تحمل پریشانی در دوران شیوع ویروس کرونا نقش تعیین کننده ای دارند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت، توجه به ویژگی های شخصیتی به ویژه روان رنجوری و راهبردهای مقابله ای هیجان مدار در افراد و ارایه آموزش ها و مشاوره های تخصصی به این افراد در دوران پاندمی کرونا در جهت ارتقای سطح تحمل پریشانی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، ویژگی های شخصیتی، سبک مقابله با استرس، تحمل پریشانی
  • ارسیا تقوا، لیلا گنابادی نژاد* صفحات 50-55

    بیماری کووید-19 در سال 2020 به عنوان یک پاندمی اعلام گردید و به اصلی ترین اولویت حکومت ها و سیستم های بهداشتی و درمانی در جهان مبدل شد. این بیماری دارای پیامدهای شدید از نظر بیماری زایی و مرگ و میر، اثرات اقتصادی چشمگیر و تغییرات اجتماعی و فرهنگی گسترده است. این پیامدها موجب شده که بیشتر تلاش ها در زمینه مطالعه بیماری، درمان آن و همچنین پاسخگویی به پیامدهای اقتصادی ناشی از همه گیری صورت گیرد. بااین حال پیامدهای روانی ناشی از بیماری از جمله استیگمای کووید-19 مغفول مانده است. این در حالی است که استیگما مرتبط با بیماری کووید-19 گروه های مختلف از جمله بیماران، بهبود یافته گان، کارکنان بهداشت و درمان و سایر گروه های در معرض خطر را تهدید می کند. امکان انتقال انسان به انسان، شکاف دانشی در مورد بیماری، ترس ناشی از ابهام و ناآگاهی و تغییر مداوم قوانین و توصیه های مربوطه، سبب استیگمای مرتبط با کووید-19 می شود. استیگما پیامدهای منفی متعدد نظیر پنهان کاری در زمینه بیماری، تاخیر در اقدام به دریافت خدمات سلامت، امتناع از بروز رفتارهای پیشگیرانه، رنج ناشی از تنش های روانی و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی مرتبط را به دنبال دارد؛ لذا باید تمهیدات لازم در این زمینه اندیشیده شود و بخصوص از طریق اقداماتی در راستای آگاهی بخشی و تضمین دسترسی به اطلاعات موثق، از شیوع استیگما پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: استیگمای اجتماعی، کووید-19، اختلالات روانی، رفتار سلامت مدار
  • مریم هروی، افشین صلاحیان* صفحات 56-68
    مقدمه

    اختلال عملکرد جنسی یکی از مشکلات شایع جنسی است که بر ابعاد مختلف زندگی اثرگذار است و ریشه در شخصیت فرد دارد.

    هدف

    این مقاله با هدف مقایسه میزان شیوع اختلالات عملکرد جنسی در مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته و افراد سالم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. به همین منظور 800 نفر از زنان و مردان شهر تهران در سال 1400 مورد غربالگری قرار گرفتند که 120 نفر دارای اختلال شخصیت خودشیفته بودند و 41 نفر از ایشان به روش در دسترس به عنوان نمونه داری اختلال انتخاب شدند و داده های 40 نفر سالم به عنوان گروه کنترل تحلیل شد. از پرسشنامه های میلون (MCMI3)، اختلال عملکرد جنسی زنان (FSFI) و مردان (IIEF) استفاده گردید. داده ها به روش آزمون مقایسه دو گروه مستقل با نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     در زنان تفاوت عملکرد جنسی (0/320=P، 011/1=t)، رطوبت (0/595=P، 0/537=t)، ارگاسم (0/594=P، 0/539-=t)، رضایتمندی (0/871=P، 0/164=t) و درد (0/327=P، 0/999-=t) در افراد خودشیفته و سالم معنادار نبود. تفاوت تمایل (0/05>P، 2/289=t) و تحریک (0/05>P، 2/107=t) در افراد سالم بیشتر از افراد خودشیفته بود. در مردان تفاوت عملکرد جنسی (0/001>P، 7/545=t) و تمایل (0/001>P، 12/871=t) و نعوظ (0/001>P، 4/823=t) در افراد سالم بیشتر از افراد خودشیفته و مولفه ارگاسم (0/01>P، 3/426-=t) در افراد خودشیفته کمتر از افراد سالم بود؛ اما تفاوت رضایت جنسی در افراد خودشیفته و افراد سالم معنادار نبود (0/393=P، 0/866-=t).

    نتیجه گیری:

     نتایج یافته ها گویای آن بود که شیوع اختلالات عملکرد جنسی در افراد خودشیفته بیشتر از افراد سالم است. در این راستا به مشاوران و روانشناسان توصیه می شود که در تشخیص و درمان اختلالات جنسی به ویژگی های شخصیتی افراد توجه نمایند.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت خودشیفته، اختلال عملکرد جنسی، ارگاسم، غربالگری
  • فرزانه بیات شهبازی، علی اکبر ارجمند نیا*، ریحانه نعمتی صفحات 69-82
    مقدمه

    مشکلات یادگیری شامل وجود اختلال در یک یا بیش از یک فرایند روانشناختی پایه که در روند درک یا کاربرد زبان شفاهی یا نوشتاری نقش دارد، است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله حافظه فعال بر عملکرد حافظه فعال دیداری- فضایی کودکان پیش دبستانی در معرض خطر مشکلات یادگیری انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکانی است که در مراکز پیش دبستانی و مهدکودک های شهر تهران در سال تحصیلی 1396-1395 مشغول به تحصیل بودند که از این میان 20 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل (هر گروه 10 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش برنامه حافظه فعال را طی 12 جلسه 60 دقیقه ای به مدت سه ماه (12 هفته) دریافت کردند. همچنین به منظور سنجش عملکرد حافظه فعال از خرده آزمون حافظه فعال مقیاس هوش آزمای تهران-استنفورد-بینه و نرم افزار ان بک استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل تی مستقل و در نسخه 22 نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     میانگین و انحراف معیار سن آزمودنی ها به ترتیب 6/2 سال و 0/45 است. یافته های پژوهش نشان داد که مداخله حافظه فعال موجب بهبود عملکرد حافظه فعال دیداری-فضایی کودکان گردید (0/001>P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که بازی های کامپیوتری می توانند بر عملکرد حافظه فعال اثر بگذارند، به ویژه اگر محتوای بازی ها به گونه ای انتخاب شود که با حوزه ای که کودک در آن ضعف دارد، متناسب باشد.

    کلیدواژگان: حافظه فعال دیداری- فضایی، نرم افزار ان بک، مشکلات یادگیری
  • زهره یارمحمدی، ابوالقاسم یعقوبی*، خسرو رشید، رسول کرد نوقابی صفحات 83-97
    مقدمه

    هوش منطقی- ریاضی از نیازهای فراگیر زندگی مدرن امروزی برای مقابله با انواع گوناگونی از موقعیت های محاسبه ای و حل مسئله به شمار می آید.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مناطق مغزی مرتبط با مهارت های اصلی هوش منطقی- ریاضی (محاسبات، استدلال منطقی و استراتژی های بازی) با استفاده از تصویر سازی تشدید مغناطیس کارکردی بود.

    روش

    روش این پژوهش یک طرح میان- موردی بود. از میان 28 داوطلب زن و مرد 18 سال به بالا که در سال 1399 به آزمایشگاه نقشه برداری مغز مراجعه کردند، یک آزمودنی با هوش منطقی-ریاضی خیلی بالا به روش هدفمند و با استفاده از مقیاس ارزیابی رشدی هوش های چندگانه انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، تکالیف محاسبات، شطرنج و استدلال منطقی بود. همچنین از تصویر سازی تشدید مغناطیس کارکردی جهت بررسی مناطق مغزی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPM نسخه 12، پیش پردازش و آنالیز آماری شدند.

    یافته ها:

     یافته ها، فعال سازی عصبی مشابهی را بین مهارت های محاسبات، استدلال منطقی و بازی شطرنج در مناطق پیشانی و آهیانه ای نشان داد. همچنین فعالیت قابل توجهی را نیز در نواحی مخچه، اینسولا، شکنج کمربندی، پیش گوه، شکنج پیش و پس مرکزی، شکنج دوکی شکل و شکنج فوق حاشیه ای نشان می دهد که در هر سه مهارت چشمگیر بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که الگوهای فعال سازی عصبی در هر مهارت، دارای پایه های عصبی منحصربه فردی بوده، با این وجود با سایر مهارت های هوش منطقی- ریاضی، دارای الگو های مشترک نیز می باشند. این الگو های مشترک و منحصر به فرد، معماری عصبی بی همتایی را در حمایت از نظریه هوش های چندگانه، به عنوان یک مدل علمی از هوش انسان ارایه می دهند.

    کلیدواژگان: استدلال منطقی، استراتژی های بازی، تصویر سازی تشدید مغناطیسی، محاسبات، هوش منطقی- ریاضی
  • سپهر مهاجرانی، علی عیسی زادگان*، اسماعیل سلیمانی، زیبا خرم صفحات 98-113
    مقدمه

    سوء هاضمه عملکردی جزء گروهی از اختلالات گوارشی است که علایم روانی در بروز آن نقش قابل توجهی دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی پریشانی روانشناختی و علایم جسمانی سوء هاضمه عملکردی با نقش میانجی گری تصاویر ذهنی مرتبط با درد، حساسیت احشایی، فاجعه آفرینی درد و خودکارآمدی درد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به سوء هاضمه عملکردی مراجعه کننده به کلینیک های گوارشی شهر اصفهان در سال 1400-1399 بود که 363 نفر از بین آن ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس، شاخص سوء هاضمه نپین، پرسشنامه تصاویر ذهنی درد مزمن، شاخص حساسیت احشایی، مقیاس فاجعه آفرینی درد و پرسشنامه خودکارآمدی درد مزمن بود. از نرم افزارهای Smart-PLS، SPSS نسخه 23، شاخص های توصیفی و معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد مسیر مستقیم پریشانی روانشناختی (0/329)، تصاویر ذهنی مرتبط با درد (0/396) و فاجعه آفرینی درد (0/234) به علایم جسمانی معنی دار بود. همچنین مسیر غیرمستقیم پریشانی روانشناختی به علایم جسمانی با میانجی گری تصاویر ذهنی مرتبط با درد (0/052)، فاجعه آفرینی درد (0/231)، خودکارآمدی درد بر تصاویر ذهنی مرتبط با درد (0/058) و حساسیت احشایی بر تصاویر ذهنی مرتبط با درد (0/246) معنی دار بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد تصاویر ذهنی مرتبط با درد، حساسیت احشایی، فاجعه آفرینی درد و خودکارآمدی درد نقش واسطه ای میان پریشانی روانشناختی و علایم جسمانی سوء هاضمه عملکردی دارد. پیشنهاد می شود این عوامل در برنامه های درمانی بیماران گنجانده شود تا به تبع آن از عود مجدد بیماری، تشدید علایم و  بار بیماری کاسته شود.

    کلیدواژگان: سوء هاضمه، پریشانی روانشناختی، فاجعه آفرینی، خودکار آمدی
  • میرحمید صالحیان*، عبدالله حمایت طلب، ابوالفضل نشاطی، اسماعیل کیومرثی صفحات 114-124
    مقدمه

    در طول چند دهه اخیر، علاقه به ارزیابی، پیگیری و بهبود سلامت جسمانی و روانشناختی افراد افزایش چشمگیری یافته، به طوری که بهبود کارکرد بدنی و روانی افراد به عنوان هدفی مهم در دنیا مطرح شده است.  

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تحلیل رفتگی مربیان نخبه کشور و ارتباط آن با سلامت روانشناختی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مربیان مرد حرفه ای لیگ های برتر بسکتبال، هندبال، والیبال، فوتسال و کشتی در سال 1400 تشکیل دادند که براساس آمار فدراسیون های مربوطه شامل 247 مربی و سرمربی بودند. همچنین پس از توزیع و جمع آوری پرسشنامه های تحقیق مشخص شد 241 نفر به طور کامل به پرسشنامه ها پاسخ داده اند. جهت جمع آوری داده های تحقیق از مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (نسخه 18 سوالی) و پرسشنامه تحلیل رفتگی ورزشی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین میزان تحلیل رفتگی ورزشی با سلامت روانشناختی مربیان ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون چند متغیره رابطه معکوس بین مولفه های تحلیل رفتگی ورزشی با سلامت روانشناختی را تایید نمود. اطلاعات مرتبط با نیکویی برازش مدل نشان داد میزان ضریب همبستگی (0/361) و ضریب تعیین (0/130) بیانگر متناسب بودن مدل ارزیابی شده است. به بیان دیگر میزان رابطه بین متغیرهای پیش بین و ملاک 36/1 درصد بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اثرات منفی تحلیل رفتگی ورزشی بر سلامت روانشناختی به مربیان پیشنهاد می شود آسیب های روانشناختی که ناشی از فشار تمرین و مسابقات است را مد نظر قرار داده و به آن ها به عنوان عوامل مرتبط با کاهش سلامت روانشناختی توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت، مربیان، تحلیل رفتگی ورزشی
  • محمدجعفر دوستی دیلمی*، حسین عباسیان، سید علی کاظمی پور صفحات 125-137
    مقدمه

    آموزش مبتنی بر مغز، مشارکت هدفمند راهبردهایی است که در زمینه عملکرد مغز در متن آموزش اعمال می شود و سبب اثرگذاری بر یادگیری می شود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ریاضی به روش مغز محور بر اهمال کاری تحصیلی، درک مطلب و سرعت یادگیری دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی انجام شد.

    روش :

     این پژوهش از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی شهر گرگان در سال 1400 تشکیل دادند که 30 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایگزین شدند. جمع آوری اطلاعات براساس مقیاس اهمال کاری تحصیلی (سولومون و راث بلوم، 1984)، آزمون درک مطلب محقق ساخته و زمان سنج صورت گرفت و گروه آزمایش، آموزش مبتنی بر مغز را دریافت نمودند. داده‏ ها از طریق آزمون کوواریانس چند متغیری (مانکووا) با نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد که آموزش ریاضی به روش مغز محور موجب کاهش اهمال کاری تحصیلی (0/01>P، 184/924=F)؛ افزایش درک مطلب (0/01>P، 80/504=F) و سرعت یادگیری (0/01>P، 165/559=F) در دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی می شود.

    نتیجه گیری:

     از آنجایی که آموزش ریاضی به روش مغز محور بر اهمال کاری تحصیلی، درک مطلب و سرعت یادگیری دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی تاثیرگذار بود، پیشنهاد می گردد برای پیشرفت دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی، آموزش مغز محور برای کلاس های عادی و کودکان دارای ناتوانی های یادگیری در برنامه های آموزشی گنجانده شود.

    کلیدواژگان: آموزش ریاضی به روش مغز محور، اهمال کاری تحصیلی، درک مطلب، سرعت یادگیری، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • محمدجواد شعبانی، حمید محسن آبادی، بنفشه غرایی*، ایمان تقی زاده فیروزجایی صفحات 138-150
    مقدمه

    مدل های فعلی مولفه ی نگرانی جسمانی حساسیت اضطرابی را به عنوان متغیری اساسی مرتبط با پیامدهای روانشناختی ناشی از همه گیری کووید-19 نشان می دهند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی اضطراب ناشی از کووید-19 و اضطراب سلامت با میانجی گری مولفه ی نگرانی جسمانی در طول پاندمی کووید-19 انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع پژوهش های توصیفی- مقطعی و داده ها به صورت اینترنتی جمع آوری شد. بدین منظور 554 نفر از بزرگسالان شهر تهران به وسیله یک پرسشنامه آنلاین از 1 تا 15 تیرماه 1399، به صورت ناشناس به روش نمونه گیری در دسترس مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزارهای این مطالعه شامل سیاهه اضطراب کرونا ویروس، پرسشنامه اضطراب سلامت و پرسشنامه حساسیت اضطرابی بود. داده های گردآوری شده با استفاده از روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری توسط نسخه 25 نرم افزار SPSS و نسخه 8/80 نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    دامنه سنی شرکت کنندگان بین 18 تا 65 سال با میانگین و انحراف معیار 12/21±38/03 بود. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که مولفه ی نگرانی جسمانی و اضطراب سلامتی رابطه مثبت و معنی داری با اضطراب ناشی از کووید-19 دارد (0/05>P). نتایج معادلات ساختاری نشان داد مسیر مستقیم معناداری از اضطراب سلامت به اضطراب ناشی از کووید-19 برقرار است همچنین مسیر غیرمستقیم معناداری از اضطراب سلامت به اضطراب ناشی از کووید-19 به واسطه مولفه ی نگرانی جسمانی با ضریب مسیر 0/16 درصد برقرار است.

    نتیجه گیری:

     مولفه ی نگرانی جسمانی ارتباط بین اضطراب سلامتی و اضطراب ناشی از کووید-19 را در نمونه ی ایرانی میانجی گری می کند. این یافته ها می تواند در پیشگیری موثر و تبیین اثرات روانشناختی همه گیری کووید-19 کمک کند.

    کلیدواژگان: کووید-19، حساسیت اضطرابی، مولفه ی نگرانی جسمانی، اضطراب سلامت
|
  • Naseh Ghaderi, Fazlollah Ghofranipour*, Fatemeh Zarei Pages 1-9
    Introduction

    Sexual activity and the resulting satisfaction are among the major features of marital life, paying due attention to which will probably guarantee family survival and health.

    Aim

    Given the important role of men in marital sexual satisfaction and the focus of previous studies on sexual satisfaction among women, the aim of present study was to investigate the status of sexual satisfaction among married men in Sanandaj in 2020.

    Method

    The present descriptive cross-sectional study was conducted within the period of 2019-2020. The statistical population included all married men in Sanandaj, who entered the present study and were selected via systematic random sampling in 2019. The data collection tool was the Larson’s Sexual Satisfaction Questionnaire, the validity of which had been already confirmed by experts, with its reliability having been confirmed by the Cronbach’s alpha of 0.7. Data were analyzed by SPSS Statistics version 20 using descriptive analysis methods, including the mean, standard deviation, and relative frequency percentage.

    Results

    The participants mean age was 33.86 ± 4.55. Besides, the majority of the men reported poor (43.1%) and moderate (53.9) sexual satisfaction. Furthermore, the mean and standard deviation of sexual satisfaction in the married men in Sanandaj were estimated at 71.02 ± 6.28.

    Conclusion

    The results indicate poor to moderate levels of sexual satisfaction in men. Thus, it is suggested that necessary educational programs and interventions be provided to increase married men’s awareness of satisfactory sex through trainings provided at sexual health counseling centers.

    Keywords: Sexual satisfaction, Men, Marriage
  • Arezoo Ghasem Khanloo*, Vahid Sabri, Mohsen Madadloo Pages 10-23
    Introduction

    Patients with Covid-19 experience high levels of stress and low sleep quality due to treatment isolation.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of faulty mindfulness on perceived stress and sleep quality in patients with Covid-19.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population was all patients with Covid-19 in Khoy in 2021. From the list of people with positive molecular diagnosis test, 30 patients were purposefully selected, then randomly divided into experimental and control groups. Data were collected using Perceived Stress Questionnaire (PSS) and Sleep Quality Questionnaire (PSQI) in pre-test and post-test and then analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS-26 software.

    Results

    The results show that the detached mindfulness between the two groups has a significant difference in the amount of perceived stress with F=38.69 at the level of 0.001 and sleep quality with F=59.36 at the level of 0.001; The magnitude of the effect of faulty mindfulness was obtained to reduce perceived stress (0.59) and improve sleep quality (0.50).

    Conclusion

    Covid-19 is associated with a range of widespread psychological symptoms such as stress, depression and sleep problems. Based on the findings of the study, it can be concluded that detached mindfulness can reduce patients' perceived stress and improve the sleep quality of patients. Therefore, the implementation of psychological intervention programs can prevent the continuation of psychological problems in patients.

    Keywords: Detached mindfulness, Sleep quality, Stress, Covid-19
  • Nezamaddin Ghasemi*, Marzieh Sadeghzadeh, Maryam Azarniushan Pages 24-36
    Introduction

    The cognitive aspect of obsession involves the evaluation of oneself, which is often accompanied by a fear of what one is -or can be.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the Fear of Self Questionnaire, which measures the level of this fear in the context of obsessive-compulsive disorder.

    Method

    The present study was a descriptive study and its statistical population included all students of Shiraz University in the academic year 2020-2021. The sample of the present study also included 360 students who were participated in this research by answering the online link of questions. In addition to the Persian version of the Fear of Self Questionnaire, other research tools were included the Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ-42), the Maudsley Obsessional Compulsive inventory (MOCI), the Self-Ambivalence Measure (SAM), and the Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21). Data analysis was conducted by confirmatory factor analysis, convergent validity, Cronbach's alpha coefficient, and test-retest reliability coefficient in SPSS-24 and AMOS-22 software.

    Results

    The results of factor analysis confirmed the one-factor structure in the Persian version of the Fear of Self Questionnaire. Cronbach's alpha and test-retest coefficients were 0.94 and 0.86, respectively, that shows the internal consistency and optimal reliability of this questionnaire. In addition, the correlation between the scores of the Persian version of the questionnaire and other research tools ranged from 0.49 to 0.81, which has confirmed its convergent validity.

    Conclusion

    Considering the psychometric properties of the Persian version of the Fear of Self Questionnaire, its usage can be recommended in research related to the symptoms and various dimensions of obsession.

    Keywords: Obsessive- Compulsive Disorder, Psychometrics, Fear of self
  • Najmeh Alsadat Hodaei, Batool Ahadi*, Azam Farah Bijari Pages 37-49
    Introduction

    Covid-19 disease, in addition to the serious damage it has done to the physical health of the people, has caused a great deal of psychological distress, which makes it necessary to understand the factors associated with tolerating distress during this period.

    Aim

    The purpose of this research was to ascertain the predictive value of personality factors and coping methods for distress tolerance during coronavirus outbreaks.

    Method

    The current research used a descriptive-correlational approach. The statistical population consisted of all residents of Tehran aged 18-60 who engaged in the study as online in 2020. The sample size was established using the Cramer formula to be 280 individuals, and they were chosen using a non-random selection approach. Distress Tolerance Questionnaires (DTS), Coping Strategies Questionnaires (WOCQ), and the Neo Personality Questionnaire were used in the study (NEO-FFI). Multiple regression analysis was performed using SPSS software version 25.

    Results

    Personality traits of extroversion, flexibility and agreeing have a positive effect and neurosis have a negative and the most effect on the degree of distress tolerance during coronary heart disease (P=0.001). Problematic strategies have a positive effect and emotion-oriented strategies have a negative and the most effect on the degree of distress tolerance of individuals during coronary heart disease (P=0.001).

    Conclusion

    According to this study's results, personality characteristics and coping methods are critical in predicting distress tolerance during coronavirus outbreaks. As a result, it can be concluded that paying attention to individual personality characteristics, particularly neuroticism and emotion-oriented coping strategies, and providing specialized training and counseling to these individuals during the corona pandemic can be effective in increasing distress tolerance.

    Keywords: Covid-19 virus, Personality traits, Stress coping style, Distress tolerance
  • Arsia Taghva, Leila Gonabadi Nezhad* Pages 50-55

    COVID-19 was declared a pandemic in march 2020 and has became a top priority for governments and health systems worldwide. The disease has severe consequences in terms of morbidity and mortality, significant economic impact and far-reaching social and cultural changes. These findings have led to increased efforts to study the disease, treat it, and respond to the economic consequences of the pandemic. However, the psychological consequences of the disease, including the widespread COVID -19 stigma, have been overlooked. COVID-19-related stigma threatens various groups, including patients, survivors, health care professionals, and other at-risk populations. The possibility of person-to-person transmission, high levels of ignorance about the disease, fear of ambiguity and lack of knowledge, and constant changes in relevant regulations and recommendations lead to the COVID -19 stigma. Stigmatization has many negative consequences: concealment of the disease, delay in seeking health services, refusal of preventive measures, stress, and related socioeconomic consequences. Therefore, the necessary measures in this regard should be considered. In particular, the spread of stigma should be prevented through measures to raise awareness and ensure access to reliable information.

    Keywords: Social stigma, COVID-19, Psychological disorders, Health behaviors
  • Maryam Heravi, Afshin Salahian* Pages 56-68
    Introduction

    Sexual dysfunction is considered a common sexual problem affecting different aspects of life, and it seems to be rooted in individual's personality.

    Aim

    This paper aims to compare prevalence of sexual dysfunctions between those with narcissistic personality disorder (NPD) and healthy persons.

    Method

    This is a causal – comparative research. To do so, 700 males and females from Tehran City were screened in 2021, among them 120 persons were diagnosed with NPD and 41 persons were selected through convenience sampling as individuals with disorder. Data of 40 healthy persons were analyzed for comparative purposes. Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI3), Female Sexual Functions Index (FSFI) and International Index of Erectile Function (ILEF) were used. Data were analyzed by comparing two independent groups in SPSS, Version 26.

    Results

    In females, there were no significant differences in sexual function (t=1.011, P=0.320), moisture (t=0.537, P=0.595), orgasm (t=-0.539, P=0.594), sexual pleasure (t=0.164, P=0.871) and pain (t=0.999, P=0.327) between narcissists and healthy persons. Difference in sexuality (t=2.289, P<0.05) and arousal (t=2.107, P<0.05) in healthy persons was more significant than narcissists. Moreover, in males, the difference in sexual function (t=7.545, P<0.001), sexuality (t=12.871, P<0.001) and erection (t=4.832, P<0.001) in healthy persons was more significant than narcissists, and orgasm (t=-3.426, P<0. 01) in narcissists was less than in healthy persons. However, there was no significant difference between sexual pleasure in both groups (t=-0.866, P=0.393).

    Conclusion

    The results show that prevalence of sexual dysfunctions in narcissists is more than healthy persons. Therefore, it is recommended that counselors and psychologists consider personality traits in diagnosis and treatment of sexual disorders.

    Keywords: Narcissistic personality disorder (NPD), Sexual dysfunction, Orgasm, Screening
  • Farzaneh Bayat Shahbazi, AliAkbar Arjmandnia*, Reyhaneh Nemati Pages 69-82
    Introduction

    Specific learning difficulties are the existence of disorder in one or more of the basic psychological processes which play a role in the process of understanding and using spoken or written language.

    Aim

    The current study aimed to investigate the effect of working memory intervention on visual-spatial working memory performance among the preschool children at risk of learning disabilities.

    Method

    This study was a quasi-experimental study including pretest and posttest design with a control group. The statistical population comprised all children who were studying in preschool centers and kindergartens (2016-2017) in Tehran (District 14). A sample of 20 preschool students who were selected through purposive sampling participated in this study. They were randomly divided into two experimental and control groups (10 participants in each group). The experimental group participated in working memory program to 60-minute 12 sessions during the three months. In order to measure the performance of working memory, the working memory subset of IQ scale, Tehran-Stanford-Binet test and N-Back test were used. The data were analyzed by SPSS-22 and t-Test.

    Results

    The mean and standard deviation of the subjects age are 6.2 and 0.45, respectively. The results showed that the working memory intervention caused the improvement on visual-spatial working memory performance of children (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the findings of the present study, it seems that visual-spatial working memory intervention can improve the working memory of preschool children and it can be used to enhance the visual-spatial working memory function of children and prevent the learning problems.

    Keywords: Working memory, N-Back training, Learning problems
  • Zohreh Yarmohamadi, Abolghasem Yaghoobi*, Khosro Rashid, Rasol Kord Noghabi Pages 83-97
    Introduction

    Logical-mathematical intelligence is one of the common needs of modern life to deal with various types of computational and problem-solving situations.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the brain regions associated with the core skills of LMI (calculations, logical reasoning and game strategies) using functional magnetic resonance imaging (fMRI).

    Method

    This study used a cross- case design. From 28 male and female volunteers aged 18 years and over who visited the Brain Mapping Laboratory in 2020, one with very a high Logical-mathematical intelligence was selected through purposive sampling and using the Multiple Intelligence Developmental Assessment Scale (MIDAS). The tools used in this study were Computational Assignments, Chess and Logical Reasoning. FMRI was also utilized to examine the brain regions. Data were preprocessed and statistically analyzed in SPM-12.

    Results

    The results demonstrated similar neural activation involved in computational skills, logical reasoning, and chess game in the frontal and parietal lobes. They also showed significant activity in the cerebellum, insula, cingulate gyrus, precuneus, pre-and post-central gyri, fusiform gyrus, and supramarginal gyrus in all three skills.

    Conclusion

    The results revealed that the neural activation patterns in each skill have unique neural bases, but have common patterns with other skills of Logical-mathematical intelligence. These common and unique patterns present a unique neural architecture in support of the Theory of Multiple Intelligences as a scientific model of human intelligence.

    Keywords: Logical reasoning, Game strategies, Magnetic resonance imaging, Calculations, Logical-mathematical intelligence
  • Sepehr Mohajerani, Ali Issazadegan*, Esmaiel Soleimani, Ziba Khoram Pages 98-113
    Introduction

    Functional dyspepsia is a group of gastrointestinal disorders in which the psychological symptoms play a significant role in their incidence.

    Aim

    The aim of this study is determination of the relationship between psychological distress and physical symptoms of functional dyspepsia with the mediating role of pain-related mental imagery, visceral sensitivity, pain catastrophizing and pain self-efficacy.

    Method

    The present study is conducted using the descriptive cross-sectional method. The statistical population includes all patients with functional dyspepsia referred to gastrointestinal clinics of Isfahan in 2021-2022. The statistical population consists of 363 people who are selected by the convenience sampling. Instruments include Depression Anxiety Stress Scale, Nepin Dyspepsia Index, Chronic Pain Mental Image Questionnaire, Visceral Sensitivity Index, Pain Catastrophizing Scale and Chronic Pain Self-Efficacy Questionnaire. Software such as smart-PLS, SPSS-23 and descriptive indices and structural equations are used for data analysis.

    Results

    Results showed that the direct path of psychological distress (0.329), pain-related mental imagery (0.396) and pain catastrophizing (0.234) to physical symptoms were significant. Also, the indirect paths from psychological distress to physical symptoms through the mediating pain-related mental imagery, pain catastrophizing, and self-efficacy on pain-related mental imagery and visceral sensitivity on pain-related mental imagery with values of 0.052, 0.231, 0.058 and 0.246 respectively had significant relations.

    Conclusion

    The results show that the pain-related mental imagery, visceral sensitivity, pain catastrophizing and pain self-efficacy play a mediating role between the psychological distress and physical symptoms of functional dyspepsia. It is suggested that these factors are included in patients treatment plans to reduce recurrence, exacerbation of symptoms and burden of the disease.

    Keywords: Dyspepsia, Psychological distress, Catastrophization, Self-efficacy
  • Mir Hamid Salehian*, Abdollah Hemayat Talab, Abolfazl Neshati, Esmaeil Qiyomarsi Pages 114-124
    Introduction

    In recent decades, the interest in assessing, monitoring, and improving physical and mental health has increased significantly, so that improving physical and mental function has been considered a vital goal globally.

    Aim

    The evaluated the athlete burnout among elite coaches and its relationship with mental health.

    Method

    The research is correlational. The population was professional male coaches in the super leagues of Basketball, Handball, Volleyball, Futsal, and Wrestling in 2021. According to the statistics of the relevant federations, there were 247 coaches and head coaches. After distributing and collecting research questionnaires, 241 people completely answered the questionnaires. Ryff Scales of Psychological Well-Being (18-item) and Athlete Burnout Questionnaire were used to collect research data. Data were analyzed using SPSS software version 20.

    Results

    The results showed a negative and significant relationship between athlete burnout and the mental health of coaches. The results of multivariate regression analysis confirmed the inverse relationship between the components of Athlete burnout and mental health. Information related to the goodness of fit index showed that the correlation coefficient (0.361) and the coefficient of determination (0.130) indicate the fitness of the evaluated model. In other words, the relationship between predictor and criterion variables was 36.1%.

    Conclusion

    Due to the negative effects of burnout on psychological health, it is suggested to coaches to consider the psychological injuries caused by the pressure of training and competitions and pay special attention to them as factors related to reducing mental health.

    Keywords: Health, Coaches, Athlete burnout
  • MohammadJafar Doosti Deilami*, Hossein Abbasian, Seyyed Ali Kazemipour Pages 125-137
    Introduction

    Brain-based teaching is the purposeful application of brain function strategies for teaching that affect learning.

    Aim

    The study evaluated the effectiveness of brain-based mathematics teaching on academic procrastination, comprehension, and learning rate of students with Attention Deficit Hyperactivity disorder.

    Method

    This study was experimental with a pretest-posttest design and a control group. The population was students with Attention Deficit Hyperactivity disorder in Gorgan in 2021. Thirty people were randomly selected and grouped into two experimental (N=15) and control (N=15) groups. Data were collected based on the Academic Procrastination Scale (Solomon and Rothblum, 1984), a researcher-made comprehension test, and a timer, and the experimental group received brain-based teaching four times a week for eight sessions. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) with SPSS software version 25.

    Results

    The results showed that mathematics education by brain-based method reduces academic procrastination (P<0.01, F=184.924); increased comprehension (P<0.01, F=80.504) and learning speed (P<0.01, F=165.559) in students with Attention Deficit Hyperactivity disorder.

    Conclusion

    Since brain-based math education affects academic procrastination, comprehension and learning speed of students with Attention Deficit Hyperactivity disorder, it is suggested that for the development of students with Attention Deficit Hyperactivity disorder, brain-based teaching should be adopted for normal classes and children with learning disabilities in curricula.

    Keywords: Brain-based mathematics teaching, Academic procrastination, Comprehension, Learning rate, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
  • MohammadJavad Shabani, Hamid Mohsenabadi, Banafsheh Gharraee*, Iman Taghizadeh Firoozjaie Pages 138-150
    Introduction

     Current models show the anxiety sensitivity physical concerns as a fundamental variable related to the psychological consequences of the Covid-19 pandemic.

    Aim

    This study aimed to determine the relationship between COVID-19 related anxiety and health anxiety mediated by the physical concern component during the Covid-19 pandemic.

    Method

    This study was a descriptive cross-sectional study conducted online. For this purpose, 554 adults in Tehran were assessed anonymously by convenience sampling methods using an online questionnaire from 21 June to 5 July 2020. The instruments of this study included the Corona Anxiety Index (CAI), Health Anxiety Inventory (SHAI), and Anxiety Sensitivity Index (ASI-3). The collected data were analyzed using the Pearson correlation method and structural equations by SPSS software version 25 and LISREL software version 8.80.

    Results

    The age range of participants was between 18 and 65 years, with a mean and standard deviation of 38.03±12.21. The results of the Pearson correlation showed that the components of physical concern and health anxiety have a positive and significant relationship with COVID-19 related anxiety (P<0.05). The results of structural equations showed that there is a significant direct path from health anxiety to COVID-19 related anxiety. Also, a significant indirect pathway from health anxiety to COVID-19 related anxiety mediates the physical concern component with a coefficient of 0.16%.

    Conclusion

     In the Iranian sample, the physical concern component mediates the relationship between health anxiety and COVID-19 related anxiety. These findings can help in effective prevention and explain the psychological effects of the Covid-19 pandemic.

    Keywords: COVID-19, Anxiety sensitivity, Physical concern, Health anxiety